Реалізація доценткою кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Наталією Сабат програми академічної мобільності

Доцентка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи педагогічного факультету Прикарпатського університету Наталія Сабат виграла поважний міжнародний грант і зараз проходить стипендіальну програму імені Лейна Кіркланда, що координується місією Польсько-Американського фонду свободи (ПАФC-PAFW) та включає підтримку демократичних і економічних перетворень у країнах Центральної та Східної Європи, Центральної Азії, Південного Кавказу.

Реалізовуючи індивідуальну науково-освітню програму, вона співпрацює з колегами Університету імені Марії Кюрі-Склодовської (Люблін, Республіка Польща) та проводить дослідження у сфері професійної підготовки майбутніх соціальних працівників. Крім цього, проходить професійне стажування у Центрі терапії та розвитку (Свідник), впроваджуючи елементи арттерапії у роботі з дітьми з особливими потребами.

Також бере участь у двох проєктах: «Дотиком пізнаю світ» (цільова аудиторія – діти з особливими потребами) та проєкті «З вірою в перемогу України!» (цільова група – діти, що постраждали від воєнних дій в Україні, а наразі проживають у передмісті Любліна).

У межах проходження програми стипендіати збираються разом на об’єднавчо-тематичних зустрічах в містах афілювання задля поглиблення контактів, що сприятиме подальшій співпраці та обміну досвідом. Разом з іншими учасниками програми Наталія Сабат бере участь у науковій роботі.

Так, у грудні 2022 р. взяла участь у міжнародній конференції «Повоєнна інноваційна трансформація України» (Люблін), організованій освітньою фундацією «Perspektywy» спільно з Українською фундацією талантів, мером Любліна та академічними партнерами за участі видатних представників науки і політики, а також лідерів соціально-економічного життя України, США, Польщі та інших країн ЄС.

Учасники обговорили досвід польсько-української науково-освітньої співпраці, окреслили нові напрями спільної роботи. Почесний патронат над конференцією взяла Агата Корнгаузер-Дуда, дружина Президента Республіки Польща. Вагомою складовою Програми є ознайомлення з освітніми закладами та культурними пам’ятками Республіки Польща.

Стипендіати ознайомилися з особливостями організації освітнього процесу у найбільшому технічному закладі вищої освіти Великопольського воєводства – Познанській Політехніці. Також відвідали об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО – Королівський замок на Вавелі, Люблінський замок та інші музеї.

Нещодавно учасники Програми побували у Міністерстві закордонних справ та у Сеймі Республіки Польща, де мали змогу поспілкуватися з політиками, відомими громадськими діячами.

Надзвичайно приємною була зустріч з віце-маршалкою Сейму Малгожатою Госєвською, яка щиро вболіває за майбутнє України. Малгожата Госєвська розповіла про своє бачення європейських перспектив України, поглиблення українсько-польських відносин та побажала учасникам Програми плідного навчання.

Отримані під час проходження Програми знання й досвід Наталія Сабат планує реалізувати у різних сферах наукової та громадської діяльності для повоєнної відбудови України.