Мова – це надпотужна зброя для нашої спільної Перемоги!

Сьогодні, в День української писемності та мови, у Прикарпатському національному університеті традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч це був ХХIII диктант. Мовний флешмоб пройшов в університеті у змішаному форматі. До нього доєдналися представники ректорату, професорсько-викладацького складу, працівники університету, студенти та відомі франківці.

Організаторами заходу в університеті виступили викладачі кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету професорка Ольга Деркачова та доцентка Лариса Наконечна.

«Всеукраїнський радіодиктант національної єдності об’єднує багато науковців, відомих людей нашого міста, викладачів та студентів для того, щоб спільно перевірити свої знання української мови. Також він є інструментом, який показує, що ми є сильними, єдиними та непереможними. Традиційно одягнувши вишиванки ми стаємо разом ще мужнішими, при цьому розвиваючи нашу мову і спільними зусиллями йдемо до розвитку та збереження її для майбутніх поколінь», – зазначила перша проректорка Валентина Якубів.

«Сьогодні у день української мови та писемності ми маємо розуміння великої єдності. Тут присутнє живе спілкування, яке є дуже важливим та об’єднує усіх спільною ідеєю. Ми вкотре згадуємо, що ми українці, що у нас є рідна мова. У такі важкі часи, цей диктант є про віру у нас. Дякую нашим гостям, студентству, нашим викладачам, проректорам, завідувачам кафедри та усім за підтримку такої потужної Всеукраїнської ініціативи. До зустрічі через рік у стінах нашого університету!», – наголосила професорка Ольга Деркачова.

«Потрібно пам’ятати, що мова є надпотужною зброєю, яку ми маємо берегти і розвивати. Зараз, під час війни, написання радіодиктанту вчергове доводить, що ми найкраща нація, ми найсміливіші та найграмотніші. Це наші постріли ворогу для нашої майбутньої Перемоги!», – підкреслив керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана-Франка, народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Ростислав Держипільський.

Авторкою радіодиктанту-2023 стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва тексту — «Дороги України». До методичної роботи над радіодиктантом також долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

Актор театру та кіно, випускник спеціальності «Політологія» та Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш», читав текст радіодиктанту.

Текст радіодиктанту національної єдності оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 — на сайті Українського радіо та Суспільного Культура.

Надсилати паперовий лист потрібно за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001.   важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 29 жовтня. Сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт.