В університеті відбулася міжнародна конференція «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті, дослідженнях та індустріальних додатках»

Сьогодні, 20 вересня, у Центрі інноваційних освітніх технологій “PNU Ecosystem” (MoPED) відбулося офіційне відкриття конференції «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті, дослідженнях та індустріальних додатках» (ICTERI 2023). Присутніми були проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету Сергій Шарин, співзасновник і фундатор конференції, ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський, професор семантичних технологій кафедри комп’ютерних наук Українського католицького університету Вадим Єрмолаєв, а також викладачі, науковці, міжнародні колеги та усі охочі. Загалом зареєстровано понад 100 учасників з 10 країн, 20% з яких будуть фізично присутні.

“З 2003 року у вересневі дні на майданчику ICTERI ми даємо можливість сотням науковців з України та багатьох інших країн представити результати своїх досліджень. Чотири дні конференції – це погляд у майбутнє через унікальні кейси. Це можливість представити новітні технології та інноваційні підходи. В цьому році ми говоримо про досягнення в області ІКТ, інформаційні системи (технології та додатки), співпрацю академічних та промислових кіл в області ІКТ, ІКТ в освіті”, – зазначив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

ICTERI стрімко розвивається як географічно так і якісно, але незмінним залишається міжнародна команда, як багато років допомагає розвивати конференцію: Вадим Єрмолаєв (Запорізький національний університет), Олександр Співаковський (Херсонський державний університет), Микола Жолткевич (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна), Микола Нікітченко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка), Хейнріх Майєр (Університет Альпен-Адрія, м. Клагенфурт, Австрія).

Привітав учасників конференції проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Шарин: “Від імені ректора Прикарпатського національного університету Ігоря Цепенди та наших колег дозвольте привітати усіх присутніх учасників конференції. Більше року тому розпочалося повномасштабне вторгнення в Україну і на жаль, війна на території європейського континенту продовжується. Для нас важливо продовжувати розвивати наукову сферу. Змішаний формат конференції дозволяє налагодити міжнародну співпрацю і наш заклад завжди сприяє роботі таких проєктів, а також європейських та глобальних ініціатив. Бажаю всім успішної конференції, продуктивних обговорень і я сподіваюся, що наступна конференція буде проведена повністю в офлайн режимі у мирній і вільній Україні”.

Програма включала 2 ключові доповіді, 4 тематичні секції, аспірантський симпозіум, постерну секцію, 2 воркшопи. Подано 90 доповідей. Це автори з 11 країн Європи та Азії. В ході конференції учасники обговорили актуальні питання сучасної науки, зокрема, в онтології, машинному навчанні, великих даних, ІТ-освіті та ІТ в освіті.

Цього року на конференцію були запрошені два основні доповідачі: Мауро Валлаті, професор університету Хаддерсфілда (Велика Британія), який розповів про досвід використання штучного інтелекту для планування в управлінні міським рухом (https://icteri.org/icteri-2023/speaker/mauro-vallati/); Іоанніс Цамардінос, професор Критського університету (Греція), який зосередився на проблемах автоматизованого машинного навчання та вибору дизайну платформи JADBio (https://icteri.org/icteri-2023/speaker/ioannis-tsamardinos/).