Практичний тренінг студенток ПНУ в Німеччині у рамках гранту від DAAD

Аспірантки кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету Мирослава Ватащук, Вікторія Гурза та Надія Стефанишин пройшли практичний тренінг на кафедрі нейрофізіології Iнституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина) (Institute of Physiology, Department of Neurophysiology, Eberhard Karls University Tübingen) у рамках спільного проєкту «Інтегрований курс «Науки про життя» («Blended Kurs «Integrative Biowissenschaften»), наданим DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Німецька служба академічних обмінів) за програми фінансування «Ukraine digital – Studienerfolg in Krisenzeiten sichern» («Україна цифрова – забезпечення успішності навчання в умовах кризи»).

Під час практичного тренінгу, який тривав з листопада по грудень 2022 року, аспірантки під керівництвом старших колег, зокрема професорки Ольги Гаращук (директорки інституту фізіології університету м. Тюбінген), професорів кафедри біохімії та біотехнології ПНУ ім. Василя Стефаника Володимира Лущака Марії Байляк, виконали частину експериментальної роботи на базі кафедри нейрофізіології Інституту фізіології університету м. Тюбінген, а саме: визначили показники оксидативного стресу і енергетичного обміну у тканинних зразках (печінці, мозку, нирках) мишей молодої та старшої вікової груп, які утримувались на дієті з необмеженим доступом до їжі, а також у групі мишей, які утримувались на дієті з обмеженою калорійністю.

Завдяки роботі в іноземній команді аспірантки не лише удосконалили свої вміння, а й покращили рівень англійської мови. Також Мирослава, Вікторія і Надія відвідували наукові семінари, де не лише змогли дізнатись про цікаві експериментальні роботи співробітників кафедри нейрофізіології Інституту фізіології, а й самі мали нагоду доповісти і подискутувати про отримані результати виконаного ними дослідження. На додаток, методики, які були опрацьовані під час дослідження, зокрема, визначення маркерів оксидативного стресу, активностей ферментів антиоксидантного захисту і енергетичного обміну (ферменти, які беруть участь в гліколізі, пентозофосфатному шляху) також будуть використані в дисертаційних дослідженнях аспіранток.

Протягом перебування в Німеччині аспірантки разом з іншими співробітниками Інституту фізіології Тюбінгенського університету відвідали мітинг на підтримку України, який був організований українською діаспорою в м. Тюбінген. Також, долучились до ініціативи команди волонтерів (вихідців з України) (https://tuebingen-hilft-ukraine.de/ua/), що співпрацюють з українськими
логістичними компаніями для перевезення в Україну гуманітарної допомоги та безпосередньо займаються гуманітарною допомогою для всіх українців, які цього потребують.

Довідково
Проєкт «Blended Kurs «Integrative Biowissenschaften» був розроблений для підтримки українських студентів-біологів період війни з росією. Проєкт був ініційований директоркою Iнституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина), професоркою Ольгою Гаращук (керівник проєкту) за співучасті професора кафедри
біохімії та біотехнології Володимира Лущака. Проєктом передбачено проведення командою науковців України та Німеччини двох інтенсивних онлайн-курсів – Інтегрований курс ”Науки про життя” та “Біоінформатика” для українських студентів.

Ці курси дозволять студентам з територій, які сильно постраждали від війни, як надолужити втрачені знання через перерване навчання, так і набути нових знань з відповідних дисциплін. Проєкт був фінансово підтриманий Німецькою Службою академічних обмінів (DAAD) у рамках програми «Ukraine digital: Ensuring academic success in times of crisis» (Ukraine digital – Studienerfolg in Krisenzeiten sichern» – «Україна цифрова – забезпечення успішності навчання в умовах кризи»). Тривалість проєкту: вересень – грудень 2022 року. Учасники – студенти-біологи та аспіранти з університетів-партнерів проєкту. Участь безкоштовна, більшість учасників отримали стипендії.